Istoric, dezvoltare, tendințe
Societatea Națională de Inginerie Medicală și Tehnologie Biologică
Ingineria biomedicală este un domeniu interdisciplinar în care toate științele inginerești și tehnologice se integrează în rezolvarea problemelor care apar în domeniul biologiei și medicinii. Toate sectoarele de activitate beneficiază de dezvoltarea rapida a tehnologiei inginerești:
La nivel național, în spitale, centre de cercetare, instituții de învățământ, școli medicale tehnice si in alte institutii este nevoie de specialiști în domeniul ingineriei biomedicale. Pentru a răspunde acestei cereri, sunt necesare programe educaționale coerente în ingineria biomedicală.
Educația profesională în ingineria biomedicală trebuie să se bazeze pe curricula de inginerie modernă, dar să se concentreze si asupra aspectelor specifice ale ingineriei biomedicale. Această abordare corespunde și obiectivului național de integrare în politicile și structurile europene academice și de carieră.
Un rol important îl joacă Societatea Română de Inginerie Medicală și Tehnologie Biologică atât în promovarea ingineriei biomedicale în România, cât și în educația și formarea indivizilor preocupați de ingineria biomedicală și de știință.Educația în domeniu, la nivel universitar a început in 1997 când s-a înființat specializarea Tehnica Medicală (colegiu) în cadrul Facultății de Electrotehnică a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. De atunci programele educaționale similare au luat ființa si în alte Universități Tehnice din țară.
SNIMTB a organizat o serie de activități (în principal științifice) dintre care amintim: